SR plánuje vynaložiť tento rok na rozvojovú pomoc 60,9 milióna eur

06.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Slovensko má tento rok k dispozícii na oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) okolo 60,9 milióna eur. Prevažnú časť z tejto sumy však budú tvoriť príspevky do rozpočtu Európskej únie a medzinárodných organizácií.
Podiel ODA na hrubom národnom dôchodku (HND) by mal zostať zachovaný na úrovni z roku 2011, kedy dosiahol 0,091 percenta ODA/HND. Naďalej je to však zaostávanie za dobrovoľným medzinárodným záväzkom, ktorý Slovensko prijalo, a síce, že do roku 2015 tento podiel bude 0,33 percenta ODA/HND. Vyplýva to z národného programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR na rok 2013, ktorý dnes vláda schválila.
Za programové krajiny sa stanovili Afganistan, Keňa a Južný Sudán. Spolu by tam malo ísť 2,6 milióna eur. Ministerstvo zahraničných vecí v prípade Afganistanu podporí projekty na zlepšenie úrovne zdravotnej starostlivosti, zvyšovanie kvality všetkých úrovní vzdelávania, podporu sociálno-ekonomického rozvoja a budovanie kapacít v oblasti reformy bezpečnostného sektora. Vyčlenených je na to 600.000 eur.
Južný Sudán bol zaradený medzi programové krajiny slovenskej ODA v roku 2011 na základe výzvy medzinárodného spoločenstva i doterajších úspešných aktivít slovenských subjektov, ktoré tam realizujú rozvojovú činnosť od roku 2005. Slovenské aktivity v jednej z najmenej rozvinutých krajín sveta podľa ministerstva zahraničných vecí vysoko oceňuje miestne obyvateľstvo. "Zároveň prispievajú k dobrému renomé SR v medzinárodnom spoločenstve," konštatuje. Rozvojová spolupráca bude tento rok zameraná najmä na zlepšenie úrovne zdravotnej starostlivosti, zvyšovanie kvality všetkých stupňov vzdelávania a podporu sociálno-ekonomického rozvoja. Na tieto účely pôjde 800.000 eur.
Keňa je súčasťou teritoriálnych priorít slovenskej ODA od roku 2003, preto sa dá nadväzovať na bohatú tradíciu vzájomných vzťahov a prebiehajúce slovenské aktivity. Úspešne sú tam etablované nielen mimovládne organizácie, ale aj vedecké a vzdelávacie inštitúcie v oblasti zdravotníctva a školstva. Na projekty v oblasti zdravotnej starostlivosti, zvyšovania kvality všetkých úrovní vzdelávania, podporu sociálno-ekonomického rozvoja, vrátane podpory poľnohospodárskej produkcie, ochrany životného prostredia a využívania ekonomicky významných prírodných zdrojov, poputuje 1,2 milióny eur.
 

Vyberte región